Profesjonalny lokal gastronomiczny, który serwuje swoim klientom słodkie desery, dobrej jakości kawy i herbaty oraz pyszne wypieki, wymaga specjalnego wyposażenia, jakim są na przykład automaty do bitej śmietany. Tego typu urządzenia możemy spotkać m.in. w kawiarniach, cukierniach, kafejkach, food truckach oraz barach. Takie wyposażenie musi charakteryzować się bardzo wysoką jakością wykonania, dlatego warto postawić na producentów, którzy są znani i cenieni w branży gastronomicznej.
Automaty do bitej śmietany – na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Jeżeli zależy nam na tym, aby kawiarnia, lodziarnia lub cukiernia, którą prowadzimy, funkcjonowała w odpowiedni sposób, to powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia. Maszyna do bitej śmietany jest właśnie jedną z nich. Jednak jakie parametry są tymi najbardziej kluczowymi? Automaty do bitej śmietany różnią się od siebie przede wszystkim rozmiarem. Do małych kawiarni są polecane te niewielkich rozmiarów, natomiast większe lodziarnie, które możemy spotkać nad morzem, wyposażane są najczęściej w te o większych pojemnościach. Warto zwrócić na to uwagę, gdyż bita śmietana, nawet w bardzo niskich temperaturach po jakimś czasie ulegnie zepsuciu. Do małych lokali gastronomicznych z pewnością wystarczy maszyna do bitej śmietany o pojemności 2 l.
Czy maszyna do bitej śmietany jest rzeczywiście tak potrzebna?
Bitą śmietanę jest naprawdę łatwo ubić. Możemy tego dokonać za pomocą dobrej jakości kremówki, miksera lub trzepaczki i niewielkiego nakładu pracy. Jednak takie rozwiązanie sprawdzi się wyłącznie w warunkach domowych lub w małych lokalach gastronomicznych, w których desery i ciepłe napoje serwuje się w mniejszej ilości. Natomiast jeśli prowadzisz dużą kawiarnię, cukiernię lub lodziarnię, która w dodatku umiejscowiona jest w bardzo turystycznych miejscowościach, to maszyna do bitej śmietany jest absolutnie obowiązkowym elementem wyposażenia Twojego lokalu.
Automaty do bitej śmietany znacznie ułatwią jej precyzyjną i estetyczną dystrybucję, a dzięki niej przechowywanie bitej śmietany będzie możliwe przez znacznie dłuższy czas wraz z zachowaniem odpowiedniej konsystencji. Dodatkowo wydawanie deserów, kaw czy gofrów stanie się o wiele szybsze i z pewnością nie zabraknie jej podczas pracy.
Przechowywanie lodów – jaki jest najskuteczniejszy sposób na utrzymanie ich w odpowiedniej temperaturze?
Lody to deser, który uwielbiany jest przez prawie wszystkich ludzi – w szczególności w upalne, letnie dni. Amatorów tej pysznej przyjemności nie brakuje, dlatego warto postawić na lody wysokiej jakości, które będą wyróżniać się na tle innych. Opłaca się postawić na lody naturalne rzemieślnicze, które wykonywane są bez sztucznych barwników, ponieważ coraz więcej osób uważa na to, co je i docenia lokale gastronomiczne niewykorzystujące produkty pełne chemii i konserwantów.
Jednak poza wysoką jakością bardzo ważne jest również przechowywanie lodów. Musi być one przeprowadzane w odpowiedniej temperaturze i przy zachowaniu środków bezpieczeństwa. Wybór witryny chłodniczej jest bardzo istotny i należy wybrać taką, która będzie miała wymuszony obieg powietrza oraz zautomatyzowany cykl rozmrażania.
Czym są kuwety do lodów?
Kuwety do lodów są odpowiedzialne za podawanie i przechowywanie lodów. Są produkowane ze stali nierdzewnej, która cechuje się wytrzymałością i odpornością na długotrwałe działanie niskich temperatur. Można spotkać je w wielu rozmiarach: od niewielkich idealnie pasujących do małych budek z lodami, po te szerokie i głębokie, które spotkać można w profesjonalnych dużych lodziarniach i kawiarniach.
Kuwety do lodów są dostępne także w zestawie z pokrywką, która pozwala na dłuższe zachowanie świeżości lodów oraz zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń do gotowego produktu. Są dostępne w różnych kształtach np. prostokątnym i okrągłym. Kuwety do lodów to obowiązkowy element wyposażenia każdego lokalu serwującego lody, dlatego warto postawić na te o wysokiej jakości.