Dania z ryb – 3 pomysłowe przepisy

Kochasz gotować i uwielbiasz kuchenne eksperymenty? Nie lubisz prostych i banalnych dań, a jednak chcesz odżywiać się zdrowo? Oto trzy niezwykłe przepisy z rybami w roli głównej. Gwarantujemy, że je pokochasz!

Przygotowanie dobrego dania z ryby wymaga nieco wprawy oraz doskonałej jakości składników. Łosoś szlachetny MOWI, niezależnie od tego którego wybierzesz (pełna lista produktów do znalezienia w sekcji “Produkty” na www.mowisalmon.pl) idealnie sprawdzi się roli ryby bazowej. Wybierając go możesz mieć bowiem pewność, że sięgasz po rybę najlepszej jakości.

Łosoś z makaronem i serem pleśniowym

Fani wytrawnych smaków z pewnością znają już to połączenie. Ugotuj tagliatelle, jednak nie dopuść do jego rozgotowania. Pokrój łososia wędzonego na drobne kawałki i przesmaż na patelni bądź woku, z dodatkiem czosnku i masła. W oddzielnym garnku podgrzej śmietankę 30%. Dodaj do niej jedno żółtko i ugotowany wcześniej makaron. Dodaj łososia i starty, dowolnie wybrany przez Ciebie ser pleśniowy (my rekomendujemy brie). Voila! Pyszne danie gotowe.

Pasta z łososia z pestkami z dyni

Idealna do kanapek, wrapów czy tacosów. Ugotuj na twardo jajka, poszatkuj wędzonego łososia oraz koperek. Zblenduj jajka z majonezem. Ważne, by pasta jajeczna miała dosyć lekką konsystencję. Dodaj łososia, pieprz i sól. Wymieszaj i spróbuj, czy pasta jest odpowiednio doprawiona. Jeśli tak, dodaj dwie łyżki soku z papryczek jalapeno. Dodaj koperek i dwie garści pestek z dyni. Jeżeli pasta okaże się zbyt gęsta, dodaj jeszcze odrobinę majonezu.

Naleśniki ze szpinakiem, łososiem, fetą i suszonymi pomidorami

Klasyka w najlepszym wydaniu. Usmaż naleśniki, zgodnie z ulubionym przepisem. Jedną paczkę mrożonego szpinaku wrzuć do wysokiego garnka i stopniowo podgrzewaj. Dodaj ząbek czosnku, łyżeczkę bazylii i łyżeczkę wędzonej papryki. Dorzuć do garnka ½ kostki sera feta oraz pokrojone na drobne kawałki suszone pomidory z oleju (od 5 do 8 sztuk). Na patelni podsmaż łososia z masłem czosnkowym. Dodaj do przygotowanego wcześniej szpinaku i… smacznego!

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]