Blacha do hamburgerów sposobem na prawdziwe domowe fastfoody

Burgery to jeden z najpopularniejszych rodzajów street food, dostępny w dziesiątkach różnych wersji. Każdy znajdzie najlepszego burgera dla siebie: wegańskiego, mięsnego, z pieczywem bezglutenowym i wiele innych. Już od wielu lat burgery przestały kojarzyć się z tanim fastfoodem, a utalentowani kucharze i piekarze tworzą ten street food zachowując walory smakowe wysokiej jakości mięsa, warzyw i bułek. Czego potrzebujemy do stworzenia pysznych bułek do burgerów? Nie może zabraknąć specjalnej blachy do ich wypiekania. W tym artykule podpowiadamy, jak przygotować pysznego burgera.

Najlepsze bułki do burgera

Dobre bułki do burgera powinny być odpowiednio miękkie: nie mogą być zbyt miękkie, ponieważ wtedy nie utrzymają mięsa lub roślinnego burgera i dodatków, mogą też stać się nieprzyjemnie wilgotne. Powinny być sprężyste, a chrupka powierzchnia doda im walorów smakowych. Zbyt twarde i nadmiernie chrupkie bułki sprawią trudności w gryzieniu.

Bułka do burgera musi także zachować swój charakterystyczny kształt – płaski dół i zaokrągloną górę. To pozwala na schwycenie kanapki tak, aby żadne dodatki i burger nie wypadły w trakcie jedzenia.

Najprostsze przepisy na bułki hamburgerowe do pieczenia to przepisy na bułki drożdżowe. Standardowe ciasto drożdżowe to połączenie drożdży, mąki, mleka, soli, cukru i masła. Ciekawą propozycją jest ciasto ziemniaczane do bułek, popularne w kraju, gdzie powstał ten przysmak: w Stanach Zjednoczonych. Do przygotowania ciasta na takie bułki potrzebujesz ugotowanych ziemniaków, drożdży, mleka, mąki, cukru, masła, soli i jajek. Bułeczki ziemniaczane są niezwykle miękkie, aromatyczne i smaczne. Z łatwością przygotujesz je zarówno dla swoich klientów, jak i w domowym zaciszu.

Wysokiej jakości blachy do pieczenia bułek burgerowych

Kiedy przygotujesz ciasto, potrzebujesz wysokiej jakości blach, aby mieć pewność, że bułki wypieką się równomiernie. Profesjonalne pieczenie bułek odbywa się w odpowiednich warunkach, które gwarantują piekarzom i kucharzom efektywność produkcji. Czym powinna charakteryzować się dobra blacha do pieczenia bułek na burgery?

  • Materiał – proponujemy blachy ze stali nierdzewnej. Wysokiej jakości stop stali jest wykorzystywany do produkcji wielu form i blach piekarniczych, ponieważ dobrze przewodzi temperaturę nie rozgrzewając się nadmiernie, jest odporny na odkształcenia i niezwykle wytrzymały. Warto zwrócić uwagę na to, czy blacha ze stali nierdzewnej jest pokryta nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu wykładanie gotowych bułek będzie o wiele łatwiejsze. Materiał powinien być jednocześnie lekki, aby wyjmowanie nawet dużej blachy z większą liczbą bułek nie sprawiało trudności.
  • Kształt – najlepiej, aby była to płaska blacha z wgłębieniami. Przypomina blachę do muffinek, jednak otwory są szersze i mniej głębokie. Wtedy pieczenie bułek w piekarniku będzie przebiegać poprawnie, a bułki będą wyrastać w górę, co pozwoli stworzyć charakterystyczny, zaokrąglony kształt.

Wysokiej jakości blacha to połowa sukcesu do stworzenia pysznych i aromatycznych bułek do burgerów. Ten i inny sprzęt do pieczenia znajdziesz w sklepie Hertakcesoria.pl

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna