Dieta niskocholesterolowa to jeden z najlepszych sposobów walki z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów. Polecana jest również w profilaktyce chorób układu krążenia, zwłaszcza osobom z grup zwiększonego ryzyka. Jakie produkty warto wprowadzić do swojego menu, a których zdecydowanie należy unikać?
Co jeść na diecie niskocholesterolowej?
Zastanawiając się, jak zbić cholesterol, należy rozpocząć przede wszystkim od zmiany nawyków żywieniowych. Menu na diecie niskocholesterolowej powinno być oparte na na produktach zawierających duże ilości:
- witaminy C,
- bioflawonoidów,
- związków fenolowych,
- kwasu foliowego,
- kwasów tłuszczowych omega-3.
Menu niskocholesterolowe ma za zadanie podwyższanie dobrego cholesterolu z frakcji HDL, co ma zapobiegać udarom mózgu, miażdżycy czy zawałom serca. Dieta przy wysokim cholesterolu musi być różnorodna, tak aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Należy wprowadzić do niej:
- chudy nabiał – jogurty, twarogi, kefiry,
- pieczywo razowe,
- płatki owsiane,
- świeże warzywa i owoce,
- mięso z kurczaka, indyka, królika,
- ryby pochodzenia morskiego,
- rośliny strączkowe.
Do picia wybieramy zieloną herbatę oraz niskosłodzone kompoty. Można również pozwolić sobie na sok owocowy czy warzywny, jednak wyłącznie świeżo wyciskany. Bardzo ważnym elementem menu są zdrowe tłuszcze, jakie znajdują się między innymi w oliwie z oliwek. Niektóre badania pokazują, że spożywanie dużej ilości owoców i warzyw bogatych w pektyny pozwala zredukować poziom złego cholesterolu. Warto więc spożywać na przykład surowe jabłka.
Czego unikać na diecie niskocholesterolowej?
Dieta na wysoki cholesterol często wymaga wprowadzenia drastycznych zmian. Z menu należy całkowicie usunąć przede wszystkim produkty przetworzone, czyli wszelkiego rodzaju dania gotowe. Słodycze, sklepowe dżemy czy fast foody również nie są naszymi sprzymierzeńcami. Dieta dla osób z wysokim cholesterolem nie zawiera także:
- białego pieczywa,
- tłustego nabiału,
- tłuszczów, takich jak masło czy margaryna,
- słodyczy,
- białego makaronu oraz ryżu,
- majonezu.
Należy unikać napojów gazowanych, alkoholu oraz nadmiernych ilości kawy czy herbaty. Niewskazane są też napoje owocowe czy soki, zawierające sporą ilość białego cukru.
Ile cholesterolu jest w konkretnych produktach?
Obniżenie cholesterolu zaczyna się od diety, która teoretycznie zgodna jest z zasadami prawidłowego żywienia. Niemniej jednak osoby, które chciałyby zbić cholesterol, powinny dodatkowo unikać produktów zawierających go w dużej ilości. Zwróćmy uwagę przede wszystkim na jajka, które – choć zdrowe – dostarczają aż 360 mg cholesterolu. Plaster żółtego sera zawiera go 30 mg, natomiast 100 g szynki wieprzowej – 60 mg. Śmietana 30% dostarcza 106 mg cholesterolu w 100 g, a dla porównania 100 g twarogu chudego jedynie 0,5 mg. Mleko 3% tłuszczu zawiera aż 14 mg cholesterolu, podczas gdy mleko 0,5% jedynie 2 mg. Warto więc zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, lecz również na to, ile cholesterolu zawierają.
Kiedy widać pierwsze efekty stosowania diety niskocholesterolowej?
Wysoki cholesterol u mężczyzn można zredukować, stosując odpowiednią dietę. Kiedy widać pierwsze jej efekty? Warto zdać sobie sprawę, że w walce o prawidłowy poziom cholesterolu bardzo istotne jest nie tylko przestrzeganie zasad żywieniowych, lecz również aktywność fizyczna. Właściwa dieta w połączeniu z regularnym ruchem pozwala osiągnąć zadowalające efekty w dłuższej perspektywie czasowej. Najczęściej poprawę wyników można zauważyć już po około 2-3 miesiącach. Jaki powinien być cholesterol u mężczyzn? Prawidłowe stężenie całkowite wynosi mniej niż 200 mg/dL. Niemniej jednak w przypadku osób ze znacznie podwyższonym cholesterolem, osiągnięcie pożądanych rezultatów może zająć nieco więcej czasu. Należy przy tym pamiętać, że aby utrzymać prawidłowy cholesterol u mężczyzn, trzeba całkowicie zmienić swoje podejście do odżywiania. Dieta niskocholesterolowa to właściwie sposób na życie, a nie wyłącznie chwilowe zmiany, jakie wprowadza się w menu.