Nowy mega trend – zdrowa żywność

Zdrowa żywność cieszy się stale rosnącą popularnością. Coraz więcej osób zaczyna rozumieć, że powiedzenie „jesteśmy tym, co jemy” nie jest wyłącznie często powtarzanym frazesem. Wzrost popytu na zdrowe, ekologiczne produkty ma bezpośrednie przełożenie na wzrost podaży, bo o ile jeszcze nie tak dawno temu eko-żywność była dostępna niemal wyłącznie w specjalistycznych punktach, to obecnie stanowi znaczną część asortymentu wielu mniejszych i większych przedsiębiorców.

Na wstępie wypada odpowiedzieć na podstawowe pytanie — czym właściwie jest zdrowa żywność? Pod tym pojęciem kryją się produkty żywnościowe pozbawione dodatków w postaci polepszaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów, wytworzone z mięsa, zbóż, owoców lub warzyw pochodzących z ekologicznych hodowli i upraw. Skoro o tym mowa, za takie uznaje się gospodarstwa, które w procesie produkcji (czyli w tym przypadku — uprawy lub hodowli) nie stosują chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów, chemikaliów przyspieszających wzrost, modyfikowanych genetycznie pasz, antybiotyków i hormonów wzrostu.

Wbrew pozorom, zdrowa żywność nie jest tworem naszych czasów

Polski trend spożywania zdrowej żywności jest zjawiskiem dość świeżym — zaczął się mniej więcej na początku XXI wieku, jednak wyraźny wzrost zainteresowania ekologicznymi produktami obserwujemy dopiero od 6-7 lat. Nie oznacza to jednak, że zdrowa żywność jest tworem naszych czasów, nic z tych rzeczy.

Przede wszystkim, należy zdać sobie sprawę z tego, że jeszcze nie tak dawno temu, każde gospodarstwo było ekologiczne. Nawet w XX wieku wielu rolników nie myślało o stosowaniu sztucznych nawozów czy pasz zawierających chemiczne „ulepszacze”. W rezultacie, na rynek trafiało mnóstwo produktów o wybitnych właściwościach odżywczych i walorach smakowych. Konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty i inne „ulepszacze” – to właśnie jest twór naszej ery, w której produkcja spożywcza jest realizowana pod hasłem „więcej, szybciej, taniej”. Czas to zmienić – na przeciw nowym oczekiwaniom konsumentów wychodzi kolejna hurtownia zdrowej żywności.

Zdrowa żywność jest wokół nas, wystarczy wiedzieć, po co sięgnąć

Zdrowa żywność wraca jednak do łask, co ma przełożenie na ofertę rynkową. Które powszechnie oferowane produkty można uznać za zdrowe? Przede wszystkim te, które pochodzą z ekologicznych upraw i hodowli bądź zostały wyprodukowane z pochodzących z nich surowców i w sposób tradycyjny. Poza mięsem, jajami, mlekiem, owocami i warzywami certyfikowanymi jako eko lub bio, wymieniając zdrową żywność należy wskazać na:

  • naturalne soki owocowe lub warzywne,
  • wysokiej jakości przetwory mleczne produkowane w sposób tradycyjny,
  • produkty zbożowe (naturalne płatki śniadaniowe, wafle ryżowe itp.),
  • suszone owoce.

Polki i Polacy zmieniają swoje nawyki, a zdrowa żywność staje się coraz bardziej pożądana

Kilka lat temu rozpoczęło się zjawisko boomu na zdrową żywność, które trwa do dziś. Od 2017 roku, rynek zdrowej żywności notuje średni wzrost na poziomie mniej więcej 10 proc. W 2020 roku ten obszar był wart aż 1,36 mld zł i stanowił 0,5 proc. całego rynku spożywczego, a specjaliści nie mają wątpliwości, że trend wzrostowy będzie się utrzymywał w kolejnych latach.

Sprzedając zdrową żywność, pomagasz w kreowaniu trendu zdrowego stylu życia

Mając na uwadze powyższe dane, łatwo można dojść do wniosku, że włączenie zdrowych produktów do oferowanego asortymentu jest celnym posunięciem, nie tylko w ujęciu ekonomicznym. Trzeba bowiem pamiętać, że sprzedając zdrową żywność, przyczyniamy się do wzrostu świadomości społecznej w kwestii właściwych nawyków żywieniowych, a to daje wiele satysfakcji. W końcu nie liczy się wyłącznie zysk.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]