Kakao, awokado i orzechy – czyli 3 sposoby na najlepszy mus czekoladowy

mus czekoladowy

Masz ochotę na coś słodkiego w nieco ciekawszym albo zdrowszym wydaniu? Nawet najprostszy deser można łatwo zmodyfikować. Przedstawiamy trzy sposoby na najlepszy mus czekoladowy!

1. Mus czekoladowy z kakao

Klasyczny przepis na najlepszy mus czekoladowy wymaga zastosowania:

  • 6 jajek typu „0” lub „1” (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej 64%
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła 82%

Drobno połamaną czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym dodać do niej posiekane masło, mieszając aż do uzyskania jednorodnej masy. Następnie powinno się oddzielić żółtek od białka. Żółtka trzeba dodawać po jednym do ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać, na koniec wsypując cukier puder. W kolejnym etapie należy ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 1/3 uzyskanej masy można wmieszać dokładnie do czekolady, a resztę bardzo delikatnie połączyć, tak by mus był jak najbardziej puszysty. Gotowy przysmak można przełożyć do szklanek, po czym schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.

2. Mus czekoladowy z awokado

Wegański przepis na najlepszy mus czekoladowy wykorzystuje następujące składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • szczyptę soli morskiej

Sposób ten jest wyjątkowo prosty. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia blendera, by zmiksować je na gładki krem. Po tym pozostaje tylko przełożyć go do szklanek czy pucharków oraz podawać z dodatkami. Najważniejsze, by awokado było bardzo miękkie. Dobrze jest w trakcie sprawdzać smak masy i dostosowywać go do swoich upodobań.

3. Mus czekoladowy z orzechami

Ta wariacja to zdecydowanie najlepszy mus czekoladowy dla miłośników orzechów. Do jego zrobienia potrzebne są:

  • 200 g gorzkiej czekolady 64%
  • 100 g laskowych orzechów
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 36%.

Wykonanie również jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie powoli połączyć ją z ubitą na sztywno śmietanką i cukrem pudrem. Na koniec należy zmiksować orzechy na drobny proszek oraz delikatnie wymieszać z musem. Po schłodzeniu w lodówce deser jest gotowy do podania.

Ciekawy pomysł na to, jak wykorzystać gotowy mus czekoladowy, znajdziesz na stronie: ciasto z musem czekoladowym.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]