Aby nasz obiad był poprawnie skomponowany pod względem wartości odżywczych, jedną trzecią jego wielkości powinno zająć źródło białka, jedną trzecią węglowodany i jedną trzecią dodatki warzywne. Dzięki temu mamy pewność, że podobny posiłek nasyci nas na długo i dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Jakie źródła węglowodanów warto wziąć pod uwagę, jeżeli pragniemy odmiany w kuchni lub po prostu chcemy nieco lepiej się odżywiać? Dlaczego warto rozważyć kasze i ryże jako dobrą opcję na to miejsca?
1. Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego trybu życia
2. Zdrowe dodatki do obiadu – dlaczego warto na nie postawić?
3. Kasza jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich – kiedy warto jej użyć?
Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego trybu życia
To, co jemy na co dzień ma bezpośredni wpływ nie tylko na naszą sylwetkę czy poziom energii, ale również na samopoczucie. Wybierając zdrowsze produkty zyskujemy więc na trzy różne sposoby: możemy lepiej dbać o linię, czujemy się bardziej zmobilizowani do stawiania czoła codziennym wyzwaniom, a także mamy po prostu lepszy humor. Pomaga nam w tym nie tylko odpowiednio wysoka zawartość białka w diecie czy posiłki z dodatkiem warzyw, ale również źródła pełnowartościowych węglowodanów, które pozwalają nam poczuć się najedzonymi na znacznie dłużej. Kasze i ryż to dobre źródła tych makroelementów, które nie tylko świetnie smakują, ale które możemy z powodzeniem włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Wiele najwyższej jakości odmian ryżu i kasz znajdziesz na stronie: https://naturalniezdrowe.pl/22-kasze-i-ryz.
Zdrowe dodatki do obiadu – dlaczego warto na nie postawić?
Kasze posiadają w sobie wiele mikro- i makroelementów, które mają znaczący pozytywny wpływ na nasz organizm. Są bogate w antyoksydanty, błonnik i bardzo duży zestaw pierwiastków: magnez, potas, miedź, żelazo, cynk i mangan. Dodatkowo dużym plusem tej grupy produktów jest również jej różnorodność – dzięki mnogości rodzajów kaszy do wyboru każdy jest w stanie znaleźć coś, co będzie odpowiadało mu pod względem smakowym, a „uzbrojone” w ulubione zioła może stanie się nawet codzienną pozycją w obiadowym menu. Możliwość wyboru ułatwia gotowanie i sprawia, że każdy posiłek możemy stworzyć w zupełnie inny sposób, a także nadać mu unikatowy smak. Kasze to świetny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i tych pozbawionych produktów pochodzenia zwierzęcego, co sprawia że nadają się one do spożycia niezależnie od naszych preferencji żywieniowych.
Kasza jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich – kiedy warto jej użyć?
Dania, do których z powodzeniem wykorzystamy kasze, bez problemu mogą znajdować się zarówno w kategorii wegańskiej, wegetariańskiej jak i mięsnej. Przy użyciu odpowiednich przypraw, warzyw i rodzaju kaszy możemy z łatwością skomponować dowolny posiłek. Ta grupa węglowodanów jest również bardzo dobra w przypadku, gdy lubimy eksperymentować w kuchni. Suszone śliwki, dodatek białej kapusty czy przygotowanie razem z mięsem w sosie własnym lub z kilkoma łyżkami oliwy – w przypadku kaszy w kuchni ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Co więcej, jest to dodatek o średniej kaloryczności, co oznacza że nie musimy bardzo restrykcyjnie odliczać jego ilości w każdej porcji, jak na przykład w przypadku niektórych makaronów czy frytek. Kasze są więc dobrą opcją zarówno dla osób prowadzących standardowy tryb odżywiania, jak i dla tych planujących zgubić kilka kilogramów lub pilnujących rozkładu makroelementów w posiłkach.