Zapach świeżej pizzy z pieca to ulubiony zapach wielu wielbicieli włoskich potraw. Często ciężko znaleźć prawdziwą włoską restaurację i tęsknimy za niezapomnianym smakiem ulubionych produktów. W sezonie letnim często siedzimy w ogrodzie ze znajomymi, przyrządzając potrawy. Jeśli zależy nam na przygotowaniu niesamowitych dań na łonie natury, rozwiązaniem jest własny piec ogrodowy. Wszystko na ten temat poniżej.
1. Jakie rodzaje pieców istnieją?
2. Dlaczego warto zdecydować się na piec ogrodowy?
3. Co wziąć pod uwagę przy zakupie?
Jakie rodzaje pieców istnieją?
Na rynku można znaleźć piece opalane drewnem, elektryczne czy gazowe. Te pierwsze to tradycyjny sposób na przygotowanie pizzy. Mają swój urok i niepowtarzalnych zapach. Inną możliwością są piece elektryczne, który wystarczy podłączyć do gniazdka i ostatnie są zasilane gazem. Pizze na drewno mogą być ze stali, co pozwala łączyć pieczenie na cegle wraz z najlepszymi właściwościami gotowania. Piece ogrodowe gazowe są montowane bezpośrednio na powierzchni lub istnieją wersje z kółkami. Użycie gazu jest minimalne, dzięki kopule, która umożliwia osiąganie szybko wysokich temperatur. Zaletą jest także czystość przygotowania potraw w przeciwieństwie do zapachu rozpalonego węgla i dymu. Piece gazowe osiągają w bardzo krótkim czasie pożądaną temperaturę. Piec do pizzy ogrodowy może być także statyczny lub obrotowy. Pierwszy z nich zapewnia idealne upieczenie pizzy. Jednak obrotowe pozwalają na przygotowanie więcej pizz. Tutaj wybór należy od nas, który typ spełnia nasze potrzeby.
Dlaczego warto zdecydować się na piec ogrodowy?
Piec ogrodowy to idealny zakup dla miłośników włoskiej pizzy. Pozwala on przekształcić taras w restaurację. Piece przeznaczone są do montażu na zewnątrz, może to być taras, ogród czy patio. W urządzeniach nie przyrządza się tylko pizzy. Nadają się idealnie na przygotowanie chleba, mięsa czy warzyw, dzięki równomiernej obróbce cieplnej. Piece ogrodowe tworzą także klimatyczną przestrzeń, pozwalając cieszyć się potrawami na świeżym powietrzu. Urządzenia są także odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne, ponieważ są wykonane ze stali nierdzewnej.
Co wziąć pod uwagę przy zakupie?
Wybierając piec ogrodowy do pizzy warto zastanowić się nad wielkością urządzenia. Jeśli zamierzamy używać go tylko dla domowników, warto zdecydować się na mniejszy model. W przypadku dużej rodziny lub częstych wizyt powinien być to większy model. Drugim aspektem jest ciężar i mobilność. W przypadku małych powierzchni lepiej zdecydować się na piec mobilny. Jeśli mamy duży ogród, najlepiej sprawdzi się piec na drewno. W przypadku modeli elektrycznych warto zwrócić uwagę na moc urządzenia. Im szybszy wzrost temperatury, tym szybciej możemy cieszyć się pizzą. W przypadku pieców opalanych drewnem ważny jest materiał, z którego jest wykonany. Najważniejsze by utrzymywał długo ciepło. Innym aspektem jest także design. Jako element dekoracyjny warto zdecydować się na model, który przypasuje naszych gustom. Cena, która związana się z jakością gra tutaj ważną rolę. Ważne by piec był wykonany z najlepszej jakości materiałów. Jedną z polecanych marek jest Lofra, która oferuje piece ze stali opalane drewnem i elektryczne. W przypadku tych pierwszych oferują oni technologię ForninoxTM, która łączy podłoże z cegieł z konstrukcją ze stali nierdzewnej. Zapewnia to wysoką odporność na naprężenia termiczne i mechaniczne. Płyty szamotowe wchłaniają i oddają ciepło, co pozwala na idealną obróbkę pokarmów. Dlatego warto zapoznać się z szeroką ofertą i skonsultować wątpliwości na ich stronie.