Cukier jest aktualnie wszechobecny – znajduje się w większości produktów dostępnych na sklepowych półkach. Wiele osób spożywa go w nadmiernych ilościach – skutkuje to nieustannie zwiększającą się liczbą osób chorujących na cukrzycę czy poważną otyłość. Czy warto stosować naturalne zamienniki? Które z nich będą najzdrowsze?
Nadmiar cukru – jak objawia się jego szkodliwość?
Cukier spożywany w nadmiernej ilości jest bardzo szkodliwy. Uznaje się go obecnie za substancję uzależniającą i prowadzącą do nałogu. Jedzenie słodyczy uspokaja i relaksuje – bardzo łatwo wpaść w błędne koło dostarczania organizmowi kalorii w liczbie przewyższającej zapotrzebowanie. Prowadzi to do otyłości, która bardzo często wiąże się z chorobami układu krwionośnego oraz z cukrzycą.
Warto jednak pamiętać o tym, że na cukrzycę są narażone nie tylko osoby otyłe. Jest to choroba, która może być wrodzona lub nabyta. Przyczyną jej wywołania może być zaniedbanie leczenia insulinooporności. Osoby aktywne, uprawiające sport wcale nie są nieobciążone ryzykiem wystąpienia cukrzycy. Aby jej zapobiec, najważniejsza jest zdrowa dieta, którą warto ułożyć wspólnie z wykwalifikowanym dietetykiem. Jednak nadmiar cukru to nie tylko cukrzyca, ale również próchnica, choroby wątroby, nowotwory czy zaburzenia nastroju. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o cukrzycy u sportowców, przeczytaj ten artykuł: „Cukrzyca u sportowców – jak o siebie dbać, aby nie miała wpływu na trening?”.
Naturalne substancje słodzące – które z nich wybrać?
Stewia
Liście stewii występują naturalnie przede wszystkim w Ameryce Południowej. Są kilkaset razy słodsze niż standardowo spożywana sacharoza. Jej dużą zaletą jest zerowa kaloryczność, a także termostabilność. Lekarze coraz częściej polecają ją jako alternatywę dla pacjentów chorujących na cukrzycę. Nie wpływa ona w żadnym stopniu na stężenie glukozy ani na ciśnienie krwi.
Taumatyna
Taumatynę pozyskuje się z owoców ketamfe rosnących w Afryce. Ma bardzo dużą siłę słodzącą i jedynie 4 kcal w jednym gramie. Jej wadą dla niektórych osób są walory smakowe – słodycz może być odczuwana z pewnym opóźnieniem.
Ksylitol
Jest cukrem brzozowym, który aktualnie stał się ogólnodostępny. Jest polecany przede wszystkim przez stomatologów, ponieważ nie powoduje nadmiernego powstawania cukrzycy. Specyficzną cechą jest to, że ksylitol po spożyciu może wywoływać uczucie chłodu na języku. Jednak ksylitol nadal zawiera dużą liczbę kalorii, dlatego nie jest dobrym wyborem dla cukrzyków czy osób zmagających się z otyłością.
Erytrytol
Wydaje się jednym z najkorzystniejszych zamienników tradycyjnego cukru. Jest bardzo słodki, nie wywołuje próchnicy i praktycznie nie zawiera kalorii. Znajduje się m.in w sosie sojowym, owocach i jedzeniu, które uległo procesowi fermentacji. Obecnie można znaleźć erytrytol w coraz większej liczbie sklepów.
Jak ograniczyć cukier w swojej diecie?
Ograniczenie cukru w diecie pozytywnie wpływa na stan zdrowia całego organizmu. W połączeniu z aktywnością fizyczną jest skutecznym remedium na wiele chorób. Warto zastępować dosładzane produkty zdrowszymi alternatywami – chociażby owocami. Przygotowując w domu ulubione przekąski, można zastępować cukier zdrowymi zamiennikami. Erytrytol czy ksylitol można znaleźć w wielu popularnych marketach. Szczególną wagę do wyeliminowania cukru z jadłospisu muszą przywiązać osoby chorujące na cukrzycę. W leczeniu cukrzycy często wykorzystuje się napoje kliniczne takie jak Diben Drink, o których więcej można przeczytać na: https://zywieniemaznaczenie.pl/.