Zagrajmy w skojarzenia: japoński alkohol to… także whisky!

Założymy się, że gdyby zapytać przeciętnego Polaka, z czym kojarzy mu się Japonia, bez chwili zastanowienia odparłby: kraj kwitnącej wiśni, samurajów, origami, sushi i ryżu. A gdyby zawęzić grono ankietowanych do koneserów trunków alkoholowych? Wyprzedzimy waszą odpowiedź: japońska kultura alkoholowa to nie tylko sake. Wśród niezliczonej mnogości trunków na słowa uznania zasługuje… japońska whisky!

Whisky nie tylko z krajów anglosaskich

Sake, pewnie przez wzgląd na skojarzenia Azji i ryżu, to nie jedyny trunek alkoholowy wytwarzany w Japonii. Tamtejsza kultura alkoholowa to także japońska wódka shōchū, awamori, japońskie wino i piwo, japońska whisky i ogólnie niezwykła scena barowa, jakiej można doświadczyć, jedynie będąc na miejscu. Wracając jednak do trunków alkoholowych, trzeba nadmienić, że whisky – której będzie dotyczył niniejszy artykuł – to napój błędnie kojarzony jedynie z krajami anglosaskimi, jak Szkocja czy Irlandia. Wyjątkowa whisky single malt pochodzi także z Japonii i na dodatek w prestiżowych nagrodach prześciga szkockie trunki.

Jak smakuje whisky z Japonii?

Choć whisky pochodzi najprawdopodobniej z krajów anglosaskich, jak twierdzi pracownik krest.pl, „Japonia jest jedynym krajem, któremu udało się odwzorować whisky szkocką, na poziomie faktycznie dorównującym oryginałowi”.  Sukces ma zawdzięczać głównie podobnym uwarunkowaniom geoklimatycznym. W obu krajach obserwuje się wysoką wilgotność, bliskość oceanu i podobną temperaturę. Miler twierdzi wręcz, że „whisky japońska wywodzi się od whisky szkockiej, a nie że próbuje ją naśladować”. Japończycy bowiem wyjątkowo wytrwale kopiowali receptury i metody Szkotów tak, że dopracowali własne techniki, które zaowocowały zupełnie niezależną pozycją w świecie japońskich trunków alkoholowych.

Najbardziej popularną i klasyczną odmianą japońskiego whisky single malt jest  Yamazaki o bursztynowej barwie. W nosie wyczuwa się owoce cytrusowe, kwiaty i wanilię, a na języku pozostawia ona pieprzne i rozgrzewające doznania, choć z cytrusową nutą. Finisz za to jest gorzki i nieco orzechowy.

Jeszcze większą estymą cieszy się japońska whisky Karuizawa o zawrotnych cenach za butelkę trunku. Ma miedzianą barwę i bardzo intensywny aromat. „W pierwszej chwili mocno pieprzna, aby za moment utracić nieco na intensywności i wybrzmiewać  dębowo-owocowo-czekoladowym gorzkawym finiszem, który nie potrafi się skończyć!” – opisuje Tomasz Miler.

Ile kosztują japońskie whisky? W internetowych sklepach ceny whisky japońskiego zaczynają się od 160 zł za butelkę, a kończą na niemal 50 000 zł za Karuizawę.

Polska krajem whisky

Według najnowszego raportu „Rynek dóbr luksusowych w Polsce”, przygotowanego przez KPMG, Polacy są zdominowani przez wysokoprocentowe trunki. Nie jest to bynajmniej wódka, a whisky. Wpływ na wybory alkoholowe Polaków miała mieć pandemia: w 2020 roku było mało okazji do otwierania szampana, wódki nie można było pić w dużych skupiskach, nawet sprzedaż win spadła o 15,2%. Co zaczęło się liczyć? Dla konsumentów istotne zaczęły być nowe smaki i doznania, a także historia danej marki. Wolą zapłacić więcej i w miejsce dotychczas wybieranych blended whisky kupują whisky single malt z segmentu de lux. Możemy zatem przypuszczać, że segment prestiżowych alkoholi wkrótce będzie dynamicznie się rozwijał.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]