Legendarne piwo trapistów – tajemnica warzenia

Trapiści, znani jako jeden z najbardziej rygorystycznych zakonów z odłamu cystersów, mogą pochwalić się produkcją cenionego na całym świecie piwa. Doskonale opracowana receptura i znane im tajniki warzenia sprawiły, iż trunek ten od lat cieszy się sporą popularnością. Nic w tym dziwnego! Wyjątkowy, dość charakterystyczny smak w połączeniu z historycznymi wydarzeniami pozwolił na stworzenie czegoś nietypowego. Jak powstaje słynne piwo trapistów? Dlaczego warto go spróbować?

Początki trapistów w Belgii

Na skutek Rewolucji Francuskiej, mnisi z zakonu trapistów musieli opuścić rodzime strony. Część z nich uciekła do Belgii, gdzie wszystko się zaczęło… Trapiści pomimo radykalnych zasad i zobowiązań, zasłynęli tam z warzenia piwa. Niegdyś na użytek własny, obecnie zajmują się produkcją na szeroką skalę.

Nie musimy jednak jechać do Belgii, by skosztować tak wyjątkowego trunku. Piwo trapistów znajdziesz na stronie – https://www.holyart.pl/. Jasne, ręcznie robione, aromatyzowane liśćmi eukaliptusa… Czy możemy chcieć więcej?

Produkcja piwa trapistów – zasady

Rok 1861 był kluczowy dla trapistów. Po ponad 20 latach trapiści postanowili wnet rozszerzyć swą dotychczasową działalność. Szerokie zainteresowanie tak cennym trunkiem umożliwiło trapistom sprzedaż. Nie obyło się jednak bez nieprzyjemnych sytuacji, które dziś narzuciły szereg zasad, co do sposobu produkcji. Ze względu na pojawiające się na rynku podróbki piwa trapistów, w 1997 roku mnisi założyli własne stowarzyszenie. Tym sposobem produkty są ściśle chronione. Co ciekawe, tylko 11 opactw posiada pełne prawo do produkcji piwa opatrzonego specjalnym znakiem towarowym.

Warzenie piwa – zyski

Trapiści słyną z niebywałego rygoru. Pełna izolacja, klauzula sumienia…  Stąd też wynika specyficzny charakter ich działalności. Piwo trapistów nie jest nastawione na zysk. Cały dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na utrzymanie mnichów oraz działalność charytatywną. W dodatku zasady produkcji są szczegółowo określone uchwałą, a jej nieprzestrzeganie może nieść nieprzyjemne konsekwencje. Warzenie browaru trapistów podlega nadzorowi klasztoru oraz oddelegowanych mnichów.

Im dłużej poleży…

… tym lepiej! Piwo trapistów to połączenie najlepszych składników. Tak skomponowana receptura, wzbogacona o najwyższej jakości składniki sprawiła, iż trunek ten stał się legendą. Browar trapistów wymaga użycia odpowiednich technik warzenia, by w pełni cieszyć się jego smakiem. Przechowywane w specjalnych butelkach na czas fermentacji, niepasteryzowane piwo o wysokiej zawartości alkoholu, zyskuje na smaku wraz z leżakowaniem.

Jak smakuje?

Dość specyficzne podejście trapistów do piwa nadało trunkowi niebywałego charakteru. Niemniej na półkach opactwa znajdziesz przeróżne smaki. Charakterystyczne dla opactwa jest oznakowanie piwa specjalnymi etykietkami. W zależności od koloru mogą różnić się aromatycznym zapachem czy wyrazistością. Delikatna nutka cynamonu, kompozycja fig i śliwek, a może karmel? A ty? Co wybierzesz?

Skąd pomysł warzenia?

Potrzeba produkcji alkoholu, nie wzięła się znikąd. Za czasów częstych krucjat, mętna i brudna woda wykorzystywana przez mnichów, nie nadawała się do spożycia. Wówczas nie było to bezpiecznym rozwiązaniem, tym samym wymusiło na nich wykorzystanie swej wiedzy i wykreowanie pewnych technik warzenia. Latami je doskonalono i opracowywano coraz nowsze, ciekawsze receptury. Surowe metody produkcji i wykorzystanie metody górnej fermentacji sprawiły, iż to właśnie o trapistach usłyszał cały świat!

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]