Jak zaskoczyć kobietę romantycznym śniadaniem?

0
21

Romantyzm, to nastrój, który zwykliśmy przypisywać wieczornej porze. Ciemność za oknem, światło świec, wino i pyszności na stole, tworzą doprawdy niepowtarzalny klimat. Inny, choć równie czarujący klimat, można stworzyć z samego rana 😉

Czyż jednym z symboli i wyznaczników uczuć mężczyzny, nie jest śniadanie podane do łóżka? Nastrój u początku kolejnych dni będzie tym lepszy, im bardziej pomysłowe będą Twoje śniadania. Co powiesz na tradycyjne śniadania różnych krajów. Co myślisz o dopasowywaniu ich do tego, co widać za oknem?

Śniadanie po angielsku. Tradycyjne śniadanie brytyjskie, nie wzięło się z niczego. Jest tak obfite i kaloryczne, bo musi starczyć aż do lunchu. Poza tym, ciepło i energia podawanych potraw, muszą uzupełnić brakujące ciepło i energię, których nie dostarcza mglisty, pochmurny, deszczowy i chłodny klimat wysp. Aby zaskoczyć kogoś takim śniadankiem, musisz zaopatrzyć się w tosty, oliwę, kiełbaski typu frankfuterki, pieczarki, fasolkę w puszce, jajka i bekon. Chcąc przygotować naprawdę brytyjskie śniadanie, swoje zakupy, musisz uzupełnić o placki ziemniaczane, a raczej o ziemniaki, z których je przyrządzisz. Nie wolno ci także zapomnieć o herbacie i mleku. Ciepły napój zwany bawarką, jest elementem klasycznego śniadania Anglików. W razie braku tolerancji takiej mieszanki, herbatę można zastąpić niezbyt mocną kawą. A teraz do dzieła! Na patelni rozgrzewasz oliwę i przysmażasz na niej kiełbaski, aż się zrumienią. Następnie, na tej samej patelni, podsmażasz kilka pieczarek i trzy plasterki bekonu. Osobno podsmażasz pomidory. Wszystkie składniki trzymasz w cieple tak, by nie ostygły. Jasną fasolkę w sosie pomidorowym doprawiasz solą i pieprzem i podgrzewasz w osobnym naczyniu. Dwa jajka wylewasz na małą patelnię i podgrzewasz na małej ilości tłuszczu, tak długo, aż zetnie się białko. Jajko sadzone, nie powinno mieć ściętego żółtka. Nie wolno solić go podczas smażenia i najlepiej smażyć je na maśle. Tosty przypiekasz w tosterze. Śniadanie angielskie, podajesz na dużym talerzu. Ma być ciepło, pachnąco, kolorowo, tłusto i pożywnie.

Po francusku. Francuskie śniadanko, to przeciwieństwo bomby kalorycznej, którą rozpoczynają dzień mieszkańcy pochmurnej Anglii. Jest lekkie i słodkie. Bazę tego posiłku, stanowią rogaliki wypiekane z francuskiego ciasta, czyli croissanty. Rogaliki smaruje się masłem, dżemem lub miodem. Francuskie śniadanie popija się kawą z mlekiem lub sokiem pomarańczowym. Ale uwaga, to ma być sok, świeżo wyciśnięty z owocu, a nie wlany do szklanki z kartonu.

Włoska przekąska. Poranny posiłek jedzony w Italii, trudno nazwać śniadaniem. Jest to raczej słodka przekąska, składająca się z filiżanki kawy z mlekiem i małych wypieków. Włosi kochają maleńkie rożki z ciasta ze słodkimi nadzieniami. Włoskie śniadanie jest tak skromne, ponieważ niedługo po nim, następuje sjesta, a wraz z nią, bardziej obfity posiłek.

Po hiszpańsku. Tradycyjne śniadanie Hiszpanów, składa się z opiekanej, pokaźnej kromki chleba, posmarowanej masłem i dżemem. Chcąc rozpocząć dzień po hiszpańsku, musisz zatroszczyć się o słoik dżemu z gorzkich pomarańczy. Hiszpańskie śniadanie, popijasz kawą z mlekiem. Hiszpańskie śniadanko, może być też nieco bardziej pożywne. Można je bowiem przyrządzać z omletów pieczonych z ziemniakami, omletów z szynką i pomidorami. Początek dnia na półwyspie Iberyjskim, to także chrupiąca bagietka z tradycyjną szynką hiszpańską, ociekająca musem pomidorowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here