Rozgrzewające napoje jesienno-zimowe

Za oknami coraz zimnej i chłodniej. Złota polska jesień już na dobre się rozgościła, ale czy wiemy, jak zadbać o siebie, by okres grypy i przeziębień minął bez naszej choroby? Poniżej lista kilku świetnych napojów w sam raz na zimniejsze dni. Gorąca czekolada Już na samo słowo „czekolada” ślinka sama napływa do ust. Bo kto […]

Za oknami coraz zimnej i chłodniej. Złota polska jesień już na dobre się rozgościła, ale czy wiemy, jak zadbać o siebie, by okres grypy i przeziębień minął bez naszej choroby?
Poniżej lista kilku świetnych napojów w sam raz na zimniejsze dni.

Gorąca czekolada

Już na samo słowo „czekolada” ślinka sama napływa do ust. Bo kto nie kocha tego magicznego napoju? Zresztą jedna filiżanka gorącej czekolady od razu poprawi nam humor. Poza tym badania naukowe przemawiają na korzyść kakaowca. Dowiedziono bowiem, że spożywanie wyrobów z nasion kakao może nas uchronić przed rakiem jelita grubego. Dodatkowo jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Na koniec dodamy, że picie czekolady na gorąco ma wpływ na wygląd naszej skóry oraz chroni przed wirusami.
Jesienią i zimą pij ją z dodatkiem chili. Taki napój od razu Cię rozgrzeje i postawi na nogi.
Ale nie przesadzaj z ilością – 2-3 kubki gorącej czekolady w tygodniu to max.

Grzaniec

Przeciwieństwo schłodzonego piwka w ciepłe dni. Dodanie do grzanego piwa, czy wina aromatycznych przypraw i owoców ( pomarańczo, cytryna ) nie tylko wpłynie na nasz nastrój, ale też ( i co ważniejsze ) zrelaksuje ciało, obniży poziom stresu oraz wpływnie korzystnie na naszą odporność.
Pić grzaniec można na wiele sposobów, np.: z dodatkiem miodu i cytryny. Dodanie goździków i imbiru wzmocni napój, a na sam koniec szczypta cynamonu i wyśmienity, rozgrzewający grzanie jest gotowy do spożycia. Należy tylko pamiętać, aby podgrzewanego alkoholu nie doprowadzać do wrzenia.

Herbata

Choć herbatę spożywamy cały rok, to w okresie jesienno –zimowym dodajemy do niej kilka skutecznych przypraw, które nie tylko wpływają na jej smak, ale też na jej właściwości.
Sama herbata, jak wiadomo, zawiera flawonoidy – związki, które wpływają na powolniejszy proces starzenia. Ponadto chroni przed zawałem serca i miażdżycą.
A jak pić herbatę zimą? Jeśli lubimy te zaparzane, to śmiało można kupować Yerba Mate, czy zieloną – te są najlepsze. A jeśli chodzi o czarną? Dodanie do niej imbiry czy cytryny wzmocni nas i wpłynie na nasza odporność (szczególnie teraz, gdy zakatarzonych osób przybywa). Można też pokusić się o miód, zamiast cukru i soki – malinowy, czy żurawinowy. Dodanie cynamonu jeszcze bardziej nas rozgrzeje.

Kawa

Kawa…mmm.. kto z nas nie lubi tego zapachu świeżo zmielonych ziaren kakaowca? I ten smak. Są różne odmiany, tak jak różne są gusta, ale w jesienno-zimowym menu nie może zabraknąć kawy parzonej po irlandzku.
Nie trzeba przypominać właściwości kawy samej w sobie – pobudza, poprawia pamięć i koncentrację oraz wspomaga odchudzanie.
Ale warto też zwrócić na nią uwagę, właśnie teraz, gdy wracając przemarznięci do domu, mamy ochotę na coś porządnie rozgrzewającego. I tu z pomocą przychodzi nam właśnie kawa po irlandzku. Podobna kawę tak parzoną, serwowano pasażerom statków w Foynes, gdy Ci zziębnięci próbowali dostać się na drugą stronę Atlantyku. Ale choć było to ponad 100 lat temu, samo spożycie tak parzonej małej czarnej nadal jest obecne w naszych domach.
Do tradycyjnej kawy dodaje się, a jakże, szkocką whisky. Serwuje się ją w wysokich szklankach, udekorowaną śmietaną. Pycha! I jak rozgrzewa.

Poncz

Choć niektórym może kojarzyć się z iście orzeźwiającym napojem, w wersji na zimne dni jest właśnie cudownym napojem rozgrzewającym.
Ten pochodzący z Indii napój przyrządzany jest najczęściej na bazie herbaty, przypraw, owoców oraz alkoholu – rumu albo wódki. Same przyprawy od razu kojarzą się z Indiami – kardamon, goździki, cynamon. To wszystko składnik rozgrzewającego ponczu. Ponadto grejpfrut, pomarańczo czy cytryna słyną ze swoich witaminowych właściwości. A całość nieźle smakuje szczególnie w chłodne wieczory.
Taki napój najlepiej spożywać w dużym towarzystwie. Dlatego na zimowe wieczory zaproś znajomych i przyrządź poncz według własnego uznania – na pewno nie pożałujesz.

Choć wiele osób nie przepada za jesienno-zimową pogodą, warto umilić sobie ten czas. Spożywanie ciepłych, rozgrzewających i smacznych trunków na pewno nie zaszkodzi, a może wręcz przeciwnie. Same napoje są przyjemne i proste w wykonaniu, z pewnością można je przyrządzić nie tylko na co dzień, ale i od święta.


Komentarze